Tuesday, 4 May 2021

HARTA PERLU DIURUS WALAUPUN SETELAH MENINGGAL DUNIA (Episod 2/5)


Wasiat, ramai yang pernah mendengarnya, namun ramai juga yang salah faham terhadap terma wasiat ini.

 

Jom mari kita pelajari apa itu wasiat.

 

Ada beberapa jenis wasiat yang masyarakat Islam di Malaysia ini perlu tahu secara umum, iaitu wasiat pesanan dan wasiat 1/3. Jadi apabila anda berbicara mengenai wasiat, pastikan wasiat mana yang sedang dibicarakan.

 

Ok, kita bercerita dahulu mengenai wasiat pesanan ya. Wasiat pesanan yang selalu difahami oleh masyarakat kita adalah kata-kata atau apa sahaja bentuk pesanan yang disampaikan oleh si mati. Kepada sesiapa sahaja.

 

Seperti yang biasa kita lihat dalam drama-drama Melayu, apabila watak si bapa atau si ibu atau apa-apa watak sekalipun, dalam keadaan nazak, kita melihat watak-watak tersebut ada memberikan pesanan tidak kira dalam bentuk arahan ataupun dalam bentuk nasihat kepada orang-orang di sekelilingnya yang ada pada ketika nazak itu. Biasanya bapa kepada si anak atau ibu kepada si anak, atau suami kepada isteri, isteri kepada suami,  nenek kepada cucu dan banyak situasi lagilah. Itulah yang biasa kita lihat dalam drama dan juga sebenarnya dalam realiti kehidupan juga.

 

Tapi mengapa di ketika waktu nazak sahaja ingin berpesan? Buatnya tak sempat, macam mana?

 

Di sinilah pentingnya membuat wasiat pesanan ini secepatnya walaupun kita masih muda belia lagi. Selalunya perkara membuat wasiat ini dikaitkan dengan orang-orang tua sahaja. Minda sebegini perlu diubah, kerana apa? Anda semua pun tahu kenapa.

 

Kerana kita tidak tahu bila ajal kita akan menjelma.


Like dan follow kami di facebook: https://www.facebook.com/QnAHartaPusakaIslam dan juga di blog kami http://qnahartapusakaislam.blogspot.com/

 

Ingin berkongsi kisah pusaka anda untuk kami berikan konsultansi percuma? Mahupun berkongsi untuk dijadikan teladan untuk orang di luar sana? https://forms.gle/Az7LWQpjkJo4T7sA7

 

Nak buat hibah/wasiat? www.wasap.my/601111438363/nakbuathibahwasiat

 

Nak jadi ejen hibah/wasiat? www.wasap.my/601111438363/ejenhibahwasiat
No comments:

Post a comment