Friday 30 April 2021

Resepi Pancake/Penkek Pisang Susu (Banana Milk Pancake) Untuk Kanak-Kanak Mahupun Bayi

 Assalamualaikum.


Pagi ni saya buat penkek, untuk anak saya si Azhad Teh ni. Dia ni tak boleh lambat kalau sarapan, bangun pagi je terus dia nak makan sarapan. Lapar sangat kot bila dah bangun tu. 


Lagipun ada sejak dua menjak ni sebelum bulan puasa hari tu dia selalu ikut papa dia pergi mamak awal-awal pagi. Apa lagi, pekena tosai lah, takpun roti canai. Tapi dah bulan puasa ni, papa ko pun dah tak pergi sarapan si Azhad oi, jadi tak apalah, mama buatkanlah sarapan. Selalu saya memang suruh papa dia beli je kuih untuk sarapn dia ni, ada si kecil Ayra tu, entahlah, tak menyempat rasa nak buat sarapan untuk si Azhad ni. Lagipun papa dia memang setiap pagi nak pekena nescafe tarik, maaflah ek, mama tak sempat nak buat setiap pagi, jadi pergilah mamak ek, hihi. 


Ok, ini resepi untuk buat penkek ni, senang sangat. Saya ambil resepi ni dari fb group Happy Baby Foods Malaysia. Macam-macam resepi ada dalam tu, cari sahajalah dalam tu. Memang merancang juga nak buat sarapan si Azhad pagi ni berasaskan pisang sebab ada lagi sebiji pisang tinggal di dapur tu. Selalu saya buat lempeng pisang guna tepung beras dan tepung jagung (ala-ala gluten free gitu). 


Tapi bila tengok dalam group tu ada resepi penkek pisang yang senang dan mudah ni, ha, terus saya buat. Ok, ini bahan-bahannya:


Pisang sebiji (atau secukupnya)

Tepung gandum 1 cawan (saya guna unbleached jenama Faiza)

Susu 1/2 cawan (saya larutkan susu tepung si Ayra ni sebab dah lama macam tak guna, papa dia lah beli susu tepung tu saja kononnya takut susu badan saya tak cukup, tapi Alhamdulillah, cukup sehingga hari ini, jadi saya gunalah susu tepung tu dalam masakan dorang ni)

Telur 1 biji (saya guna gred B)


Ok, campur sahaja kesemuanya. Jika macam pekat sangat, tambah air sedikit demi sedikit sampai dapat tekstur yang dikehendaki. Macam saya memang saya tambah air sedikit sebab tengok pekat sangat sampai dapat tekstur penkek.


Dan inilah hasilnya. 


Yummieee, dapat 9 keping. Sekeping bagi Ayra, 8 keping tu Azhad yang punya 😃



Nampak gebu kan? Tapi kalau nak lagi gebu korang boleh tambah baking powder. Ni sebab masak untuk budak-budak, tak digalakkan letak baking powder sebab macam Ayra tu baru setahun lebih, jadi tak boleh sangat makan baking powder

Oo, lupa pula. Saya ada tambah garam sikit, sedikit sahaja, nak bagi rasa. Azhad ni pun nak dekat 3 tahun, jadi memang dah makan makanan bergaram. Ayra tu, dia ada sarapan lain, Biskut Keju. Jadi yang penkek ni saja nak bagi dia rasa sebab biasalah, bila abang dah makan, dia pun nak makan sekali. 


Biskut Keju tu saya buat banyak-banyak sekaligus untuk sarapan dia sebab dia ni pun macam abangnya lah juga, pagi-pagi lepas menyusu badan tu macam dah tak sabar-sabar dah nak bersarapan. Jadi saya buatlah terus biskut keju biar dia makan pagi-pagi. Nanti ada masa saya bagi resepinya. 😊


Ok, jangan lupa mencubanya ya, yang penkek ni. Memang baunya sahaja pun dah sedap, nasib baiklah maknya puasa 😄. Nanti ada masa saya kongsikan juga resepi  lempeng pisang yang saya selalu buat untuk Azhad ni, guna tepung beras dan tepung jagung. Mudah sangat. 


Sampai jumpa lagi! 😊

No comments:

Post a Comment